Rena rama rotvälskan

Tycker du att svenska språket ibland kan kännas som rena rama rotvälskan, alltså förvirrande och bitvis obegripligt? Varför betyder till exempel rolig 'lugn' på norska? Varför stavar vi inte 'och' med 'ck' och varför anses smålänningar vara snåla? I den här bloggen berättar vi om svenskan och dess relation till de nordiska språken, där vår målsättning är att språket inte längre ska kännas som rena rama grekiskan.

Fornsvenska (ca 1225-1526)

Kategori: ♦ Hur uppstod språket?

 

Det var under medeltiden som kristendomen kom till Sverige och kyrkan vilket förde med sig det latinska alfabetet vilket gav oss nya ord till vårat ordförråd. Det användes mycket av kyrkan och kungamakten vilket ledde till att runskriften försvann och det nya språket fick namnet fornsvenskan som kan delas upp i två delar, den äldre klassiska perioden som pågick fram till mitten av 1300-talet och den yngre perioden löpte vidare fram till år 1526. Förändringar började ske, bland annat började f uttalas som v som i ordet lif, man började uttala h som i hjaerta. Detta ledde till att orden förändrades.

Under denna period skapades många lagar och man började översätta många texter till svenska, härifrån kommer också den äldsta landskapslagen i skriftlig form.
De religiösa verken dominerade litteraturen och många översattes från latin till svenska främst i klostret Vadstena, riddarromaner och ordspråkssamlingar var också populära.

 

 

Under den här perioden hände 3 stora händelser, bland annat härjade digerdöden som tog många liv, vilket var den värsta kända pestepidemin i världshistorien. I slutet av den fornsvenska perioden förändrades språket väldigt mycket, många tyska köpmän och hantverkare bosatte sig i Sverige tack vare det tyska handelsförbundet Hansan, tyskarna var så många att det talades lika mycket tyska som svenska i vissa städer. Det slutade med att en massa låneord som exempelvis mynt och handla togs upp, även tyska prefix till exempelvis an- och be- som i anklaga och beklaga.

 

Den tredje stora händelsen var Kalmarunionen, när Köpenhamn och Stockholm upplöstes blev språket en viktig markör för vad som var svenskt och vad som var danskt, det är från denna händelse som svenskarna började tala svenska.

 

Källa: 
http://svensksprakhistoria.weebly.com/fornsvenska.html
http://svenska123.se/index.php?option=com_content&view=article&id=66:4-fornsvenska-ca-1225-1526&catid=39:sprakhistoria&Itemid=109
http://wadbring.com/historia/undersidor/hansan.htm
http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/medeltiden/digerdoden#
http://www.berzan.se/art.php?u=svenska-sprakets-utveckling
Björn Bihl - Docent i svenska språket 

Rebecka

Kommentera inlägget här: