Rena rama rotvälskan

Tycker du att svenska språket ibland kan kännas som rena rama rotvälskan, alltså förvirrande och bitvis obegripligt? Varför betyder till exempel rolig 'lugn' på norska? Varför stavar vi inte 'och' med 'ck' och varför anses smålänningar vara snåla? I den här bloggen berättar vi om svenskan och dess relation till de nordiska språken, där vår målsättning är att språket inte längre ska kännas som rena rama grekiskan.

Vem bestämmer över språket?

Kategori: ♦ Språket idag

Vem bestämmer egentligen över alla nya ord i språket?”

Det enkla svaret är att ingen bestämmer, orden kommer som en följd av att vårt samhälle förändras. När nya uppfinningar, intressen och kulturer möts, behöver vi nya ord för att förklara dem.

När folket plötsligt känner för att kasta tårtor på politiker behöver vi ett lämpligt ord för det nya intresset, varpå verbet att tårta föds. Likadant gällde under 50-talet när kvinnor började göra egen karriär. Nu behövde man skilja på kvinnornas roller, där ordet hemmafru fann sin väg in i svenska språket.

 

 

Men Svenska Akademien då, är det inte de som bestämmer vilka ord som finns i språket?”

Det här är ett vanligt missförstånd. Svenska Akademiens årliga ordlista (SAOL) reglerar skriftspråket, men de ord som finns i ordlistan är med just för att vi i Sverige använder dem. Utan uppfinningsrika personer, som du och jag, skulle vi aldrig ha nyord som paltkoma eller att yoloa.

 

Det är alltså du som bestämmer över språket! Precis som våra förfäder har sett till att vårt språk berikats och utvecklats, är det nu din tur att se till att det svenska språket blir så levande som möjligt!

 

 

 Källor:
http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/vad-ar-sprakvard/du-bestammer-over-spraket.html
 
Fredrik Lindström, Världens dåligaste språk -Tankar om språket och människan idag, Stockholm: Albert Bonniers Förlag, 2000
 

 

Kommentera inlägget här: